C2C ExpoLAB: Bouwen met Cradle to Cradle creëert meerwaarde!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2013

Bouwen met Cradle to Cradle® creëert meerwaarde!

“Een zo groot mogelijke positieve voetafdruk achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen, dat is de kern van de Cradle to Cradle® gedachte. Een mooie ambitie. De uitdaging is hoe deze gedachte toegepast kan worden in de praktijk”, legt Bas van de Westerlo uit. Bas is Cradle to Cradle® getraind consultant bij het C2C ExpoLAB, specialist in het vertalen van ambities in concrete, meetbare oplossingen.

Meetbare doelstellingen

Ondanks dat er voor de bouw diverse gecertificeerde producten voorhanden zijn, is het nog niet mogelijk een 100% Cradle to Cradle® gebouw te realiseren. Des te belangrijker is het om focus aan te brengen. Het definiëren van praktische, meetbare doelstellingen is daarbij essentieel. C2C ExpoLAB is als Cradle to Cradle® adviseur vanaf de start van het proces betrokken bij diverse projecten in de bebouwde omgeving. Zo ook bij het nieuwe Stadskantoor Venlo. “Voor Stadskantoor Venlo zijn vier meetbare C2C-doelstellingen vastgelegd in een roadmap, een groeimodel waarin de doelen in de tijd zijn uitgezet”, aldus Bas. “Oplossingen dienen vervolgens maximaal bij te dragen aan de vastgestelde doelen.” C2C ExpoLAB inspireert continu het projectteam, bewaakt de C2C-doelstellingen en daagt de markt uit te komen met oplossingen. Gezamenlijke aterlierdagen in de inspirerende ruimte van C2C ExpoLAB zetten aan tot synergie tussen oplossingen en disciplines.

Meerwaarde!

De groene gevel van het Stadskantoor van circa 2.000 m2 is integraal onderdeel geworden van het gebouw en zuivert onder andere de uitgaande lucht waardoor de luchtkwaliteit tot 500 meter van het gebouw verbetert. Het gebouw wekt zo veel mogelijk hernieuwbare energie op en is voorbereid deze hoeveelheid verder toe te laten nemen om uiteindelijk een energie positief gebouw te worden. Hemelwater wordt opgevangen op de daken voor de besproeiing van de groene gevel. Water van onder andere wastafels wordt gezuiverd door een rietveld en gebruikt voor de toiletten.

Materialen zijn zo gekozen dat ze een positief effect hebben op mens en omgeving. “Diverse gecertificeerde producten zijn voorgeschreven en we dagen de markt uit om te komen met oplossingen in lijn met de Cradle to Cradle® principes.”

Stadskantoor Venlo toont aan dat investeren in innovatieve duurzaamheid loont. Ook financiële meerwaarde doordat, gedurende de gebruiksduur van het gebouw, fors bespaard en zelfs verdiend zal worden op de exploitatiekosten.

Kenniscentrum

C2C ExpoLAB is een kenniscentrum, gevestigd in Venlo, met gespecialiseerde adviseurs die samenwerken met overheden, architecten, projectontwikkelaars en onderwijs instellingen om innovatie aan te jagen door Cradle to Cradle®. Het platform waarop de kennis wordt gedeeld, is het C2C-Centre (www.c2c-centre.com). Dit is een investering in het C2C-BIZZ project. In het C2C-BIZZ project wordt gekeken hoe Cradle to Cradle® kan worden vertaald in bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. Het C2C-BIZZ project is een samenwerking van 11 Europese partners, wordt ondersteund door de Europese Unie en mede gefinancierd door het INTERREG IVB North West Europe programma.

®. Het gedachtegoed is geland en toegepast in verschillende projecten, waaronder de nieuwbouw van Stadskantoor Venlo. Van ambitie naar toepassing, hoe doe je dat? C2C ExpoLAB heeft hier ervaring in.

fotografie Marlies Laenen

mvo

Bas van de Westerlo, Cradle to Cradle®

Certified Consultant bij het C2C ExpoLAB.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by